Zwanger worden na een miskraam

Als je zwanger wilt worden na een miskraam, waar moet je dan rekening mee houden? 

Wanneer mag ik weer vrijen na een miskraam? 

Iedere vrouw is verschillend en dus ook haar lichaam. Een miskraam en het verloop daarvan kan daarom enorm verschillen. De ene vrouw heeft al snel weer de behoefte aan seks met haar partner, terwijl een ander er de eerste tijd nog niet eens aan wil denken. Een vrouw moet dus zelf bekijken of zij emotioneel er weer 'klaar' voor is om te vrijen met haar partner.


Geef je lichaam de kans om te herstellen van je miskraam

Voor je lichaam is het wel beter om nog even te wachten met zwanger worden. Men staat er vaak niet bij stil dat het even kan duren voordat de baarmoederwand zich heeft hersteld van een miskraam. De kans is hierdoor aanwezig dat er bij een nieuwe zwangerschap problemen ontstaan met het aanleggen van het baarmoederwandvlies. 

Ook de baarmoedermond moet zich na een miskraam weer sluiten. (Na een curettage kan de baarmoedermond opgerekt zijn). Daarom wordt er geadviseerd om met vrijen te wachten tot het bloeden is gestopt i.v.m. infectiegevaar. 


Wanneer mag je zwanger worden na een miskraam? 

Het is verstandig om eerst een menstruatie af te wachten voordat je weer probeert om zwanger te worden. 

Sommige vrouwen willen gelijk weer zwanger worden na een miskraam. Emotioneel gezien is het belangrijk dat je eerst afscheid van je kindje hebt genomen voordat je aan een nieuwe zwangerschap begint.   


Wanneer kan ik mijn menstruatie verwachten?

Na een miskraam kan de hormoonhuishouding uit balans zijn. De meeste vrouwen krijgen hun eerste menstruatie gemiddeld tussen de 6 en 10 weken na hun miskraam.  Bij sommige vrouwen kan het wat langer duren voordat zij haar eerste eisprong weer krijgen. 

Als je geen klachten hebt zoals bloedverlies, krampen of buikpijnen, zou ik mij daar geen zorgen om maken. Je lichaam heeft gewoon wat meer tijd nodig om te herstellen van je miskraam. 


 Mijn menstruatie laat op zich wachten

Voordat de hele hormoonhuishouding weer in balans is kunnen er soms nog maanden overheen gaan. Dit kan de cyclus van een vrouw verstoren. Maar... er zijn ook vrouwen die al snel na hun miskraam weer een eisprong hebben. Dit kan gebeuren terwijl je nog bloedverlies hebt van je miskraam. 

Sommige vrouwen hebben na hun miskraam, ondanks het bloedverlies, snel weer de behoefte om te vrijen met hun partner. Er is dan een kans aanwezig op een nieuwe zwangerschap. 


Hoe weet ik wanneer mijn vruchtbare dagen zijn?

De meeste kans op een zwangerschap is als je vrijt tijdens je vruchtbare dagen. Als je deze niet weet, kun je je eisprong berekenen

Als je 3 maanden na je miskraam nog geen eisprong hebt gehad, zou ik contact opnemen met de huisarts. Terug van Zwanger worden na een miskraam naar Dagliefkindje