Het verlies van een ongeboren kind

Na lang wikken en wegen heb ik de moeilijke beslissing moeten nemen om na 12 jaar te stoppen met de 'Dagliefkindje' miskraam-informatie-website. 

Binnenkort zal deze website offline gaan. Ik dank iedereen voor het vertrouwen... 

Een miskraam, of het verlies van een ongeboren kind, is een ingrijpende gebeurtenis. Ongeacht de duur van de zwangerschap, kan een miskraam behoorlijk traumatisch zijn.


Wanneer spreekt men van een miskraam, en wanneer van een dood geboren baby?

Door de buitenwereld wordt er anders aangekeken tegen een miskraam in vergelijking met een doodgeboren baby.

De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) legt de grens hierbij bij 20 weken zwangerschap: daarvoor was het een miskraam, daarna een doodgeboren baby.

De wet op de lijkbezorging hanteert echter een andere grens: tot 16 weken een miskraam, en vanaf 24 weken een doodgeboren baby. Daartussen is een grijs gebied.


Is dat relevant?

Voor een vrouw is het niet erg relevant. Bij een zwangerschap denkt de vrouw niet in termen als een embryo of een foetus.

Voor haar groeit er een kindje in haar buik! Wanneer zij een miskraam krijgt verliest zij gevoelsmatig haar kindje. Het is dus in alle gevallen het verlies van een ongeboren kind.


Wat is de impact van het verlies?

Niet alleen de vrouw, maar ook haar partner, kinderen, familieleden en anderen naasten hebben enorm verdriet.

Zij verliezen allemaal een droom; de droom van een kind, kleinkind, broertje /zusje, neefje/nichtje, speelkameraadje, enzovoort.

Dat waar je, lang of kort, naar uit hebt gekeken, is in één keer verdwenen. En het is belangrijk om dat verlies een plekje te geven.


De verwerking is voor iedereen anders

Ieder mens gaat met het verlies anders om: de één stopt zijn gevoelens diep weg, de ander wil er alleen maar over praten. Dat verschil kan veel problemen geven binnen een relatie.

Verder kan het voor de partner en naasten moeilijk zijn om zich in de vrouw te verplaatsen. Sommige relaties kunnen de spanningen niet aan en worden beëindigd.


Praat erover, ook met anderen

Het is belangrijk dat vrouwen die een miskraam hebben gehad meer in de openheid gaan praten over hun ervaring en gevoelens.

Uit tegenover anderen je gevoelens, je verdriet en vraag hulp en steun aan je omgeving!

Door erover te praten, krijgen de mensen die zelf geen miskraam hebben meegemaakt een beter beeld van wat een vrouw (en haar gezin) meemaakt. En het maakt ook duidelijk wat zij op zo’n moment, maar ook de tijd daarna aan ondersteuning nodig heeft.


Heb je hulp nodig?

Als eigenaresse van 'Dagliefkindje' geef ik hulp en advies na een miskraam o.a. door persoonlijke begeleiding en ondersteuning te geven bij mij thuis in Noordwijkerhout (Z-H). Zie voor informatie de pagina Hulp na een miskraamTerug van Verlies ongeboren kind naar Wat is een miskraam>