Rouwverwerking bij verlies van een kind

Na lang wikken en wegen heb ik de moeilijke beslissing moeten nemen om na 12 jaar te stoppen met de 'Dagliefkindje' miskraam-informatie-website. 

Binnenkort zal deze website offline gaan. Ik dank iedereen voor het vertrouwen... 

De rouwverwerking bij verlies van een kind is zwaar, ook als het een miskraam betreft en het kindje niet lang bij je was.

Hoewel er nog weinig sprake zal zijn van herinneringen aan het kindje, is er toch een groot verlies te betreuren. Het verlies van een droom.

Niet alleen de vrouw, maar ook haar partner, kinderen, familieleden andere naasten delen dat verlies. Ook zij verloren een droom op een kind, kleinkind, broertje, zusje, neefje, nichtje of speelkameraadje.


Waarom is het verlies zo moeilijk?

Het is heel begrijpelijk dat je emoties voelt na het verlies van je kindje. Een kind is een deel van jezelf en is daarom voor altijd met jou verbonden. Het heeft geleefd en gegroeid in je buik, ook al was dit soms maar voor even.

Je hebt het gekoesterd en droomde al over de toekomst. Je mocht even het geluksgevoel ervaren van het zwanger zijn; namen verzinnen voor je kindje(s), een geboortekaartje maken, zwangerschapscadeautjes krijgen, het kopen van spulletjes voor de baby en de babykamer, enz.

Misschien zag je al een toekomst voor je, waarin je een prachtige baby in je armen had liggen. Zag jezelf al lopen achter een kinderwagen. Was al aan het bedenken wat je je kindje allemaal mee wilde geven in deze wereld.

Helaas was daar na de miskraam die grote ontgoocheling! Ineens was jouw kindje er niet meer… Weg is die mooie droom!

De leegte waar je dan in valt is onbeschrijfelijk! Je moet je leven weer helemaal opnieuw gaan bekijken en vorm gaan geven. Op sommige momenten wordt je herinnert aan je verlies en het is heel normaal dat dit emoties bij je oproept!


Waarom is er weinig hulp uit de omgeving?

Mensen willen vaak wel helpen, alleen weten zij niet hoe!

Grotendeels komt dit door onwetendheid. De samenleving weet gewoon niet wat zij voor jou of voor jouw gezin kunnen doen. Zij weten niet dat sommige vrouwen na hun miskraam lichamelijk en of geestelijk niet in staat zijn om het huishouden te doen en voor hun partner/gezin te zorgen.

Vrouwen die net bevallen zijn van een baby of een grote operatie achter de rug hebben, krijgen bezoek in het ziekenhuis en/of thuis. Zij krijgen kaarten, cadeautjes, fruitmandjes en bloemen om hen te feliciteren of te troosten, als teken dat mensen aan hen denken. Ook worden zij vaak ondersteund met kraam- of Alfahulp.

Het zou fijn zijn als de samenleving dit ook zou doen voor vrouwen die een miskraam hebben gehad!

Middels Dagliefkindje wil ik via de media meer aandacht zien te krijgen voor vrouwen die een miskraam hebben gehad. Ik probeer meer informatie te geven over de impact van een miskraam.

Ik hoop hiermee te bereiken dat de samenleving een beter beeld gaat krijgen van wat een vrouw (en haar gezin) op zo’n moment, maar ook de tijd daarna aan ondersteuning nodig heeft.


Tips bij de rouwverwerking bij verlies van een kind

Verwerking van een miskraam of verloren kind kan het beste door te praten, veel te praten.

Uit je gevoelens, je verdriet en vraag hulp en steun aan je omgeving.

Ook kun je een dagboek voor jezelf bij houden waarin je je gevoelens van je af schrijft.

Daarnaast is het afscheid nemen erg belangrijk Gun jezelf de tijd daarvoor. Afscheid nemen van je kindje hoeft niet in 1 keer. Gedenk jouw kindje zo vaak en zo lang als jij daar behoefte aan hebt!

Lees hiervoor ook onze tips om afscheid te nemen.Keer terug van Rouwverwerking verlies kind naar Dagliefkindje...