Waarom is een miskraam verwerken zo moeilijk?

(als eerste moet mij van het hart, dat ik het woord 'verwerken' gebruik omdat mensen dit als zoekopdracht intypen via de zoekmachines en Dagliefkindje hierdoor beter gevonden kan worden. Ikzelf zeg liever ipv miskraam verwerken: 'omgaan met het verlies van je kind')

Een miskraam verwerken hoe doe je dit? Hoe kan je omgaan met het verlies van je kindje? En waarom ontvang je hierbij vaak weinig steun uit je omgeving? Hoe komt dat eigenlijk?

Je hebt enige tijd rondgelopen met een kindje in je buik. Daarbij kregen jij (en je partner, naasten) gevoelens van geluk, hoop en vreugde. Je (jullie) toekomstbeeld was veranderd. En plotseling is dat weg, is dat er niet meer...

Het krijgen van een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de partner en naasten kan het verlies ingrijpend zijn! Dit wordt nog wel eens vergeten...


Mijn omgeving reageert zo rot

Vaak willen mensen na een miskraam graag helpen, alleen weten zij niet hoe. Want wat moet je zeggen tegen iemand die net een kindje heeft verloren? Hoe kan je die persoon troosten bij zoveel verdriet?

Om toch maar iets te zeggen, komen mensen vaak aanzetten met goed bedoelde adviezen. Helaas hebben deze meestal een tegenovergesteld effect.

Voor de samenleving is het erg moeilijk om de gevolgen van een miskraam, zowel lichamelijk, geestelijk als gevoelsmatig in te schatten. Dit is ook moeilijk wanneer je zelf nooit een miskraam hebt gehad, of dit van dichtbij hebt meegemaakt!

Het ontbreekt hen gewoon aan informatie en kennis. Daarom is het ook zo belangrijk dat mensen over hun miskraam vertellen.


Er heerst een taboe

Eigenlijk hangt er nog steeds een soort van taboe op het onderwerp miskraam. Er wordt gesproken over een miskraam als een soort van stil gefluister.

Grotendeels heeft dit nog te maken met vroeger. Toen werd er helemaal niet gesproken over een miskraam of doodgeboren baby. Het kindje werd bij de moeder weggehaald zonder dat zij (en haar partner) het kindje mochten zien. Verder werd er over de miskraam of het ongeboren kind niet meer gesproken...

Mensen hebben daar nu soms nog steeds last van, doordat zij nooit (goed) afscheid van hun kindje hebben kunnen nemen en hun verdriet geen plek hebben kunnen geven!


Hoe kan de omgeving het beste helpen

Emotionele steun

De eerste dagen na een miskraam is steun vanuit de omgeving erg belangrijk. Dat de vrouw (en haar partner, kinderen, naasten) erkenning krijgen van hun verdriet, erkenning krijgen van dat zij iets heel dierbaars zijn verloren.

Het verlies van een kind raakt niet alleen de vrouw (en haar partner), maar soms ook het hele gezin, familie en andere naasten . Oók zij kunnen verdriet hebben.

Vooral bij een miskraam wordt het verdriet erg onderschat. Voor de buitenwereld was het misschien nog maar een foetus, maar voor de vrouw (haar partner, haar kinderen, haar naasten) was het hun (klein)kind, hun broertje of zusje...

En dat verlies moet een plekje zien te krijgen. Om te helpen hoef je niet altijd iets te zeggen. Een arm op de schouder kan soms meer zeggen dan een woord. Een luisterend oor is vaak veel belangrijker, zodat de vrouw, haar partner, kinderen en naasten hun hart kunnen luchten.

Doe wat je gevoel je ingeeft en onderschat nooit de invloed die jouw kleine gebaar kan hebben. Telefoneer eens wat vaker dan normaal, gewoon om te vragen hoe het met haar of hem gaat. Twijfel nooit of de rouwende persoon jou wel wil spreken. Gewoon bellen, je merkt vanzelf wel of zij willen praten of niet. Belangrijk is dat jij door jouw telefoontje hebt laten zien dat je aan hen hebt gedacht en dat je met hen meevoelt.Lichamelijke steun

Lichamelijk moet de vrouw het de eerst tijd rustiger aan doen. Haar lichaam moet de tijd krijgen om te kunnen herstellen van de miskraam/ bevalling.

Vaak is de eerste dagen de partner thuis aanwezig, maar ook hij/zij heeft verdriet en is vaak niet in staat om het huishouden over te nemen. Het is fijn als er dan een helpende hand is.

Woon je in de directe omgeving, dan zou je kunnen aanbieden om iets voor de vrouw (haar partner en haar gezin) te doen. Denk hier bijvoorbeeld aan de hond uitlaten, een boodschap doen, kind(eren) uit school halen, eten maken, stofzuigen, e.d.Troost

Wat als je nou niet zo dicht bij de familie staat, of als je te ver weg woont? Ook dan is jouw teken van medeleven heel belangrijk, hoe klein misschien maar ook.

Soms kan een klein gebaar al voldoende zijn; een troostend schouderklopje, een knuffel, een bloemetje, een kaartje of een troostcadeautje.

Voor de vrouw (haar partner, het gezin, de familie) is het heel belangrijk dat zij bevestiging krijgen van hun verlies. Dat de omgeving, de maatschappij aan hen laat zien dat zij niet alleen zijn en er gedacht wordt aan hun verdriet.


Wat kan je als vrouw (en partner) zelf doen

De eerste belangrijke stap om om te gaan met je verlies; is geef je kindje een plekje.

Begraaf je kindje. Alles over hoe je dat doet, de wetgeving hierover enzovoorts lees je op onze speciale pagina over het begraven van een foetus


Neem afscheid van je kindje

Gun jezelf de tijd om afscheid van je kindje te nemen.

Afscheid nemen van je kindje hoeft niet in 1 keer. Het verlies van je kindje geeft veel verdriet. Verdriet dat je vaak heel je leven met je mee draagt.

Gedenk jouw kindje en/of doe rituelen zo vaak als jij daar behoefte aan hebt! Je zou dit kunnen delen met mensen om je heen. Hiermee creëer je ook meer begrip. Verder kun je samen met je naasten over het afscheid praten.

Meer tips voor afscheid nemen en omgaan met het verlies van je kind, vind je op de pagina: Hoe afscheid nemen van een verloren kindje

  

Miskraamervaringen van lotgenoten

Dagliefkindje geeft de mogelijkheid om ervaringen te delen. Niet alleen de vrouwen, maar ook de partner, kinderen, familie en andere naasten mogen hier hun verhaal, hun beleving vertellen.

Hier kun je jouw miskraamverhaal vertellen en die van anderen lezen.

Ook is er een gedeelte met gedichten waar veel mensen troost uit kunnen halen.


Praat over je miskraam, over je verlies

Een miskraam verwerken en omgaan met het verlies van je kindje doe je voornamelijk door erover te praten, veel te praten.

Uit je gevoelens, je verdriet en vraag hulp en steun aan je omgeving!

Voel je dat je hulp nodig hebt, en vind je het niet in je omgeving, zoek dit dan. 

Zoek lotgenoten, want er zijn zovele anderen die eenzelfde verlies hebben meegemaakt en waar je jouw gevoelens mee kan delen.

Als eigenaresse van Dagliefkindje geef ik hulp en advies aan zowel volwassenen als kinderen. Zie pagina Hulp na een miskraam

Voor direct contact met lotgenoten wil ik jullie graag doorverwijzen naar de besloten facebookgroep 'Miskraam mama's'. Hier kom je direct in contact met andere lotgenoten die jou kunnen steunen en helpen bij jouw vragen. Klik hier om naar de besloten facebookgroep 'Miskraam mama's' te gaan

* Voor mannen is er de website 'De vergeten vader'. Dit is een platform voor mannen met een kinderwens en de emoties rondom niet voltooide zwangerschappen en ongewenst kinderloosheid. Zij hebben ook een besloten forum waar je contact kunt hebben met andere lotgenoten. Klik hier om naar de website van 'De vergeten vader' te gaan 

Tips voor moeilijke dagen 

Er zijn van die dagen waarop je extra wordt geconfronteerd met het verlies van je kind(eren) of het juist niet (meer) hebben van kinderen. Hoe kom je deze dagen door?

Als het even niet gaat, laat dan de boel de boel. Ga dingen doen die op dat moment belangrijk voor je zijn en waar jij op dat moment behoefte aan hebt! Neem een ontspannend bad of ga uitwaaien op het strand. Gun jezelf een bezoek aan de kapper, manicure of schoonheidsspecialist. Ga samen met je vriendin(nen)/partner iets speciaals doen. Plan voor deze dag een beautydag, afscheidsritueel of ga shoppen, naar de film of uit eten. 

Het belangrijkste is dat je deze dag doorbrengt zoals jij dat wilt. Wil je rouwen, rouw dan! Wil je die dag afleiding, zoek deze dan!Keer terug van Miskraam verwerken naar Dagliefkindje