Heb ik miskraam symptomen?

Je voelt je niet lekker of hebt wat bloedverlies. Zijn dat miskraam symptomen of kan het iets anders zijn?

Bloedverlies en lichte menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken zijn van een miskraam. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Als je een miskraam gaat krijgen, komt meestal na dit eerste bloedverlies de miskraam binnen een aantal dagen op gang. Bij sommige vrouwen kan dit nog een week of zelfs een paar weken duren.

Maar er zijn ook andere miskraam symptomen. Bijvoorbeeld de afname van zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid.


Oorzaken bloedverlies

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van bloedverlies tijdens een zwangerschap:

  • Afwijkingen aan de baarmoedermond (zoals een poliep of ontsteking)
  • Bloedverlies van de rand of vanuit de placenta
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap - de bevruchte eicel heeft zich niet in de baarmoeder genesteld, maar daarbuiten (vaak in de eileider)
  • Innestelingbloeding - als het bevruchtte eitje zich innestelt in de baarmoederwand kan dat vroeg in de zwangerschap wel eens een beetje bloedverlies geven
  • Pseudo-menstruatie - sommige vrouwen hebben gedurende een lange periode in de zwangerschap telkens een beetje bloedverlies op het moment dat ze anders ongesteld zouden worden.
  • Onbekende oorzaak - heel vaak wordt er geen oorzaak gevonden. De echo laat niets bijzonders zien en het vruchtje ontwikkelt zich zonder problemen.


Hoe verloopt een miskraam?

Bij een miskraam wordt het bij de zwangerschap aangemaakte baarmoederwandvlies uitgedreven door middel van samentrekkingen van de baarmoeder. Het bloedverlies wordt heviger en er ontstaat een krampende pijn dat lijkt op de pijn bij wee├źn.

Je kunt paracetamol zetpillen (1000 mg) gebruiken om de pijn te verlichten. Ook kun je een warme kruik of kersenpittenzak tegen je buik of rug leggen.

Indien je bang bent de vrucht tijdens een toiletbezoek te verliezen, kun je ervoor kiezen om op de wc boven een vergiet te plassen of je plast in een emmer. Zo is altijd te zien wat je verloren bent.

In de meeste gevallen gaat de miskraam gepaard met veel bloedverlies en het verlies van soms grote stukken/lappen (bloed)stolsels (zie ook miskraam herkennen). Als de baarmoeder helemaal leeg en schoon is, nemen de klachten weer af.

Neem contact op met je huisarts wanneer de pijn, krampen of het bloedverlies te hevig is of te lang aan houdt. Ook als je koorts krijgt en/of duizelig wordt direct contact met je huisarts opnemen!


Wat kun je beter niet doen als je nog bloed?

Na een miskraam heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Je moet er rekening mee houden dat het even kan duren voordat de baarmoederwand zich heeft hersteld. Ook de baarmoedermond moet zich weer sluiten. Daarom wordt er geadviseerd om te wachten met geslachtsgemeenschap, zwemmen en in bad gaan totdat het bloeden is gestopt i.v.m. infectiegevaar.

Maar ik weet niet eens of ik wel zwanger ben/was

Verlies je bloed buiten je menstruatiedagen om, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

De oorzaak van het bloedverlies kan dan inderdaad van een miskraam zijn, maar het kan ook een andere medische oorzaak hebben.


Kan ik de miskraam nu nog voorkomen?

Helaas is er niets tegen te doen om een miskraam te kunnen voorkomen of te stoppen. Er zijn geen medicijnen tegen. Maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn zinloos.

Er is geen behandeling mogelijk wanneer is vastgesteld dat je zwangerschap zich niet normaal ontwikkelt. Een miskraam is de natuurlijke reactie van het lichaam omdat de vrucht niet goed is.

Wel kun je kiezen op welke manier de miskraam zal gebeuren

  • Wachten op een spontane miskraam
  • Opwekken van de miskraam door middel van het innemen van tabletten
  • Het laten weghalen van het zwangerschapsweefsel door middel van een curettage. Omdat dit een medische ingreep betreft en er risico's aan zijn verbonden, zou ik pas voor deze optie kiezen als er geen andere mogelijkheden meer zijn.  


Hoe weet ik zeker of ik een miskraam heb gehad?

Sommige vrouwen hebben duidelijke zwangerschapsverschijnselen en/of miskraamverschijnselen. Anderen hebben een regelmatige cyclus en/of kennen hun lichaam zo goed, dat zij het gelijk merken als er veranderingen in/aan hun lichaam zijn. Hierdoor weten zij zeker dat zij zwanger waren en/of een miskraam hebben gehad.

Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt en/of geen duidelijke verschijnselen hebt gehad, blijft het altijd onzeker.

Je zal helaas dan nooit zeker weten of je een miskraam in een vroeg stadium van de zwangerschap hebt gehad of een verlate menstruatie.Keer terug van Miskraam symptomen naar Dagliefkindje...