Een miskraam herkennen

Zeker in de eerste fase van een zwangerschap, is een miskraam herkennen niet eenvoudig. Toch is dit wel van belang, om de miskraam later goed te kunnen verwerken, je verlies een plek te kunnen geven.

Je zult je misschien afvragen waarom het van belang is om te realiseren dat je een miskraam hebt gekregen. Als je het niet weet, heb je er toch ook minder last van?

Maar de twijfel zal altijd blijven. Dat je je hele leven af blijft vragen of je toen zwanger was, of je een kindje hebt verloren.

In de meeste gevallen komt het besef van de miskraam later alsnog.


De symptomen

Het is belangrijk om de miskraam symptomen te herkennen, zodat je je in een vroeg stadium realiseert wat er aan de hand is.

Nog beter is het om al eerder de zwangerschap symptomen te herkennen. Als je immers niet weet dat je zwanger bent, dan verwacht je ook geen miskraam.

Bij een aankomende miskraam merk je vaak dat de zwangerschapsverschijnselen minder worden. Luister vooral naar je gevoel en naar je lichaam. Vaak weet je diep van binnen al of het goed zit of niet. Tenslotte ken jij jouw lichaam het allerbeste. 


De verloren foetus

Als je vermoed dat je een miskraam krijgt, let dan goed op als je naar het toilet gaat. Wees je ervan bewust hoe een miskraam eruit ziet.

Indien je bang bent de foetus tijdens een toiletbezoek te verliezen, kun je ervoor kiezen te plassen in bijvoorbeeld een schaal of een emmer. Ook kan je plassen boven een vergiet. Zo kun je altijd zien wat je hebt verloren.

Het is namelijk belangrijk dat je de foetus niet wegspoelt. Door deze op te vangen krijg je de kans om afscheid te kunnen nemen, hem/haar een plek te geven middels te begraven.

Als je je kindje hebt opgevangen, kun je deze het beste in water bewaren. Doe dat in een urinecontainer (zo'n potje dat je gebruikt als je urine naar de dokter brengt) of een goed gereinigde glazen pot met deksel. Gebruik een bakje (met deksel) als het kindje wat groter is. Zet of leg het potje/bakje in de koelkast. Nu heb je een aantal dagen de tijd om afscheid van je kindje te kunnen nemen. Meer informatie vind je op de pagina 'Hoe ziet een miskraam er uit?' Keer terug van Miskraam herkennen naar Dagliefkindje...