Klachten na een miskraam

Na een miskraam kun je zowel lichamelijk als geestelijk klachten krijgen. Hoe verloopt het herstel na een miskraam? Waar moet je rekening mee houden? Mag ik gelijk weer zwanger worden na een miskraam? Wanneer moet je hulp zoeken?

Welke lichamelijke klachten kun je hebben na een miskraam? 

Vaginaal bloedverlies en lichte menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms, maar niet altijd, af vlak voor een miskraam. 

Bij een “missed abortion” heeft u meestal weinig klachten. Wanneer het zwangerschapsweefsel wordt uitgedreven door samentrekkingen van de baarmoeder krijgt u weeënachtige pijn en helderrood bloedverlies. Een miskraam kan niet worden tegengehouden of worden voorkomen omdat de vrucht meestal in aanleg niet levensvatbaar  is. 

De pijn en het bloedverlies nemen geleidelijk toe bij een miskraam en wanneer de baarmoeder geheel leeg is, nemen de klachten weer af. 


Hoe lang kunnen de klachten aanhouden?  

Wanneer je blijft bloeden, kan dit betekenen dat er nog resten van het baarmoedervlies in je lichaam zijn achtergebleven. Curettage kan dan nodig zijn. Dit gebeurt in de dagbehandeling van het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt met een soort lepeltje of  zuigt door een dun slangetje de baarmoederholte leeg.  Het is in principe een kleine en korte ingreep.

Wanneer al het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder is, nemen de klachten af. 

Het lichaam  hersteld zich in principe snel. Hoe snel dit herstel verloopt, kan per vrouw verschillen. Ieder lichaam reageert namelijk weer anders op een zwangerschap en miskraam. 

Het herstel verloopt, kan per vrouw verschillen. Ieder lichaam reageert namelijk weer anders op een zwangerschap en miskraam. 


Wanneer moet ik een arts of verloskundige waarschuwen 

  • Hevig bloedverlies Als het bloedverlies erg veel is (langdurig en veel meer dan een flinke menstruatie) kan dit gevaarlijk zijn. Zeker bij klachten van sterretjes zien of flauwvallen moet u direct medische hulp inroepen. 
  • Aanhoudende klachten  Als na een spontane miskraam (of curettage) krampende pijn of zeer fors bloedverlies blijft bestaan, kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Er is dan nog een rest van de zwangerschap in de baarmoeder aanwezig. Een (nieuwe) curettage kan dan nodig zijn.
  • Koorts Een temperatuur van 38 graden celcius of hoger kan wijzen op een ontsteking in de baarmoeder, die eventueel behandeld moet worden met antibiotica. Neem dan contact met de arts op. 
  • Ongerustheid Als u ongerust bent over het verloop van de miskraam, kunt u altijd contact opnemen met uw verloskundige of arts.


Wat als een miskraam niet op gang komt? 

Er zijn drie mogelijkheden:

  • Afwachten of de miskraam vanzelf op gang komt (spontane miskraam)
  • Miskraam opwekken via medicatie
  • Curettage (medische ingreep) Hier zou ik niet gelijk voor kiezen i.v.m. de risico's die hieraan verbonden zijn.  


Kun je ook geestelijke klachten hebben na een miskraam?  

Emotioneel gezien kan een miskraam een enorme impact hebben. Je hormoonhuishouding kan na een miskraam uit balans zijn. Dit heeft invloed op je emoties. 

De manier waarop je je kindje verliest kan ook behoorlijk traumatisch zijn; waar je je miskraam kreeg, hoe, wanneer, waarmee en dergelijke kunnen hierop allemaal van invloed zijn. 

Ook fouten die zijn gemaakt door medici, uitvaartverzorgers of anderen hulpverleners kan behoorlijk van invloed zijn, omdat deze fouten (vaak) niet meer te herstellen zijn.

Wanneer een vrouw één of meerdere miskramen heeft gehad, kan dit van invloed zijn op haar zelfverzekerdheid. Zij kan zich incompleet en 'mislukt' voelen als vrouw. Daarnaast kunnen er schuldgevoelens zijn naar haar kindje, partner en naasten.  


Kun je hier iets tegen doen? 

Zorg dat je goed afscheid van je kindje hebt kunnen nemen. Schrijf je gevoelens van je af!

Praat over je ervaringen! Uit tegenover anderen je gevoelens, je boosheid en je verdriet. Vraag hulp en steun aan je omgeving! Zie ook de pagina miskraam verwerken


Depressie na een miskraam

Wanneer je moeite hebt om gelukkig te zijn en het niet lukt om je leven weer op te pakken, kan het zijn dat je last hebt van depressie na een miskraam.  

Als je voelt dat je in de knoop komt met jezelf, neem dan contact op met je huisarts en zoek hulp bij mensen die gespecialiseerd zijn in hulp bij miskramen. Als eigenaresse van Dagliefkindje geef ik ook begeleiding en ondersteuning, zie: hulp na een miskraam Terug van Klachten na een miskraam naar Dagliefkindje