Hoeveel kans op een miskraam is er?

De kans op een miskraam is groter dan de meeste mensen denken. Hoe beperk je het risico, en wat doe je als het toch misgaat?


De statistieken

Bij tenminste één op de tien zwangerschappen treedt een miskraam op. Dat houdt in dat een derde van alle zwangere vrouwen met een miskraam te maken krijgt.

Wordt er vanaf het moment van de bevruchting gerekend, dan wordt 90% van alle bevruchte eicellen al door het lichaam afgebroken (dit noemt men een blighted ovum).

In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam.
90% van de miskramen gebeurt voor de 16e zwangerschapsweek.
80% van de miskramen gebeurt in de eerste 12 weken.


Welke factoren vergroten de kans op een miskraam?

De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd:

Beneden de 35 jaar1 op de 10 zwangerschappen gaat mis
Tussen de 35 en 40 jaar1 op de 5/6 zwangerschappen gaat mis
Tussen 40 en 45 jaar1 op de 3 zwangerschappen gaat mis
Boven 45 jaar1 op de 2 zwangerschappen gaat mis.

Wat kun je doen om het risico te beperken?

Ik hoor zo vaak dat mensen niet wisten dat zij zwanger waren. Zij dachten dat het uitblijven van de menstruatie een andere oorzaak had, bijvoorbeeld stress, ziekte of gewichtsverlies.

Door bijvoorbeeld het slikken van verkeerde medicijnen of een spiraaltje te laten plaatsen kregen zij een miskraam en verloren hun kindje.

Doe daarom altijd als eerste een zwangerschapstest, wanneer:

 • je je al een tijdje lichamelijk niet lekker voelt
 • je een onregelmatige of rare menstruatie hebt (ook wanneer je denkt dat dit een andere oorzaak heeft)
 • je twijfels hebt

Verder is het raadzaam dat als je (opnieuw) zwanger wilt worden om zo gezond mogelijk te leven. Dit geldt ook voor uw partner.


Mogelijke oorzaken

Verder kunnen ook de volgende factoren van invloed zijn op het krijgen van een miskraam:

 • Baarmoederruptuur (baarmoederwand Scheurt)
 • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 • Chlamydia Dit is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Bij de vrouw kan de infectie zich naar de eileiders en de onderbuik uitbreiden, waardoor de eileiders dicht kunnen gaan zitten. Hierdoor is er meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid.
 • DES Dit is een kunstmatig vrouwelijk hormoon dat tussen 1947 en 1976 op grote schaal werd voorgeschreven aan zwangere vrouwen om miskramen te voorkomen. Het middel bleek later schadelijk te zijn voor zowel de moeders als hun kinderen, en mogelijk ook voor de kleinkinderen. Het middel veroorzaakt vormafwijkingen van de inwendige geslachtsorganen. DESdochters hebben meer vruchtbaarheidsproblemen dan andere vrouwen en hebben meer kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, miskramen en vroeggeboorten.
 • Het sperma van uw partner kan door lichamelijke oorzaken van mindere kwaliteit zijn.
 • Medicijnen
 • Vrouwen met overgewicht hebben vaak een verminderd aantal menstruaties of helemaal geen menstruatie. Verder krijgen zij vaker een miskraam dan vrouwen die een gezond gewicht hebben.
 • SLE (Ontstekingsreuma) Vrouwen waar de ziekte actief is kunnen soms moeilijker zwanger worden. De kans op een miskraam is groter
 • Syndroom van Asherman Hierdoor ontstaan er verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder.
 • Trisomie Dit is een erfelijke afwijking waarbij er van een chromosoom drie stuks aanwezig zijn, in plaats van de normale twee. De oorzaak hiervan is meestal een fout in de celdeling. Trisomie 21 komt het meeste voor. Er is dan sprake van het Syndroom van Down.
 • Trombofilie Dit is een verhoogde neiging tot het krijgen van trombose. Bij Trombofilie is er een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap en er is een verhoogde kans op een miskraam.
 • Vitamine B12 tekort Dit vergroot de kans op o.a. onvruchtbaarheid, miskramen en vroeggeboorte
 • Zwangerschapsvergiftiging Dit is een wat verouderde naam voor hoge bloeddruk die ontstaat tijdens (de tweede helft van) de zwangerschap.


Heb ik gefaald als het dan toch misgaat?

De oorzaak van een miskraam aan het begin van de zwangerschap is vrijwel altijd een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde, en de natuur reageert daar op: het lichaam stoot het af.

Een miskraam is dus eigenlijk een natuurlijke schoonmaak van je lichaam voor als jouw embryo/foetus/kindje niet goed gezond is.

Maar ook als het om een andere reden misgaat betekent dat niet dat je gefaald hebt. Het is je overkomen, en het is belangrijk om het een plekje te geven.

Via Dagliefkindje kun je de verhalen van lotgenoten lezen en heb je de mogelijkheid om je eigen verhaal te vertellen.Keer terug van Kans op een miskraam naar Wat is een miskraam?