Hoe ziet een miskraam eruit?

Als je denkt een miskraam te krijgen, is het van belang te weten hoe een miskraam eruit ziet. 

Hierbij moet ik als eerste zeggen dat iedere vrouw anders is! De ene ervaart haar miskraam als een flinke menstruatie, de ander moet naar het ziekenhuis wegens te veel bloedverlies! Bij de ene komt alles ineens los, terwijl de andere er dagen en soms weken over doet.

Als je een miskraam verwacht of druppels bloed begint te verliezen, wil ik je adviseren om boven een vergiet of in een emmer te plassen. Hierdoor kun je de foetus opvangen en zien wat je verliest.

In de meeste gevallen gaat de miskraam gepaard met veel bloedverlies en het verlies van soms grote stukken/lappen (bloed)stolsels. Hierdoor twijfelen sommige vrouwen wat zij precies hebben verloren. Sommige vrouwen twijfelen over het verschil tussen de vruchtzak en een stolsel.

Houd jezelf bij hevig bloedverlies wel goed in de gaten. Blijft het stromen? Krijg je het koud? Ga je zweten? Neem dan meteen contact met de huisarts op! Zie ook Klachten na een miskraam


Hoe herken ik een foetus of vruchtzakje?

  • Een stolsel (bloedklonter) kan je met de vingers uit elkaar trekken tot er niets van overblijft.
  • Een vruchtzak herken je altijd als een met helder vocht gevuld “ballonnetje”. Wanneer je deze tegen het licht houd of opent zie je soms een vruchtbeginsel (embryo) of een klein kindje (foetus) zitten.
  • Een foetus is te herkennen afhankelijk van in welke zwangerschapsweek deze is overleden. Houd hier rekening mee! Je kunt bijvoorbeeld wel 8 weken zwanger zijn geweest, maar als het embryo gestorven is bij 6 weken zwangerschap zal het niet groter zijn dan een rijstkorrel. De kans dat je deze vind tussen alle stolsels en lappen van het losgelaten baarmoedervlies is zeer klein. Hoe langer de foetus in de baarmoeder heeft geleefd, des te beter is deze te herkennen (oogjes, vingertjes en teentjes, etc.) Zie ook groei foetus  

Zal ik het doorspoelen door het toilet?

Nee, nooit doorspoelen in het toilet! Hier krijg je later echt spijt van!

Probeer het met vocht gevulde blaasje en/of de bloedstolsels op te vangen of uit het toilet te halen. Doe deze in een glas, potje, bakje of broodtrommel. Waarin maakt niet uit, als je het maar even kan bewaren!


Maar ik vind het een beetje vies

Het ziet er misschien vies uit, maar het is zeer belangrijk dat je het vruchtje uit het toilet haalt.

Het is zo vaak gebeurt dat de foetus werd weggespoeld in het toilet. Vrouwen krijgen het daar later vaak moeilijk mee, omdat zij geen afscheid van hun kindje hebben kunnen nemen.

Doe het vruchtje of de foetus in een met water gevuld glas, bakje, potje of iets anders waar je het goed in kan bewaren.

Ook wanneer het alleen bloedstolsels zijn, is het belangrijk dat deze (of een deel) uit het toilet worden gehaald. Het ziekenhuis kan hiermee onderzoeken wat de oorzaak is geweest van je miskraam.


Wat moet ik er mee doen?

Als je het vruchtzakje en/of je kindje (embryo, foetus) gevonden hebt, kan je deze op de hier onderstaande manieren langer ‘goed houden’.  Hierdoor krijg je langer de tijd om afscheid van je kindje te kunnen nemen. Ook om te kunnen kiezen of je je kindje wilt begraven of cremeren.

  • Op water zetten Tegenwoordig wordt dit 'Wateropbaring' of watermethode genoemd. Wanneer je een foetus verliest in het begin van de zwangerschap, kan deze het beste in water worden bewaard. Doe dat in een urinecontainer (zo'n potje dat je gebruikt als je urine naar de dokter brengt) of een goed gereinigde glazen pot met deksel. Gebruik een bakje (met deksel) als het kindje wat groter is. Zet of leg het potje/bakje in de koelkast. 
  • Op 'sterk' water zetten. Hier bedoelen ze Ethanol (alcohol) mee. Deze methode werd en wordt veel gebruikt voor de wetenschap o.a. in ziekenhuizen, laboratoria of musea om bijvoorbeeld foetussen van mens en dier langer in potten te kunnen bewaren. Deze methode wil ik alleen aanbevelen in uiterste situaties, bijvoorbeeld als de partner langere tijd van huis is en jullie samen afscheid willen nemen. Beter is om het afscheid niet uit te stellen en na een aantal dagen afscheid van je kindje te nemen.   
  • Opbaren. Afhankelijk van de grootte en het gewicht van je kindje is ook het opbaren een optie. Wanneer kinderen of volwassenen worden opgebaard, worden zij gelegd op een speciale koelmat die de temperatuur regelt. Foetussen en doodgeboren kindjes worden gekoeld met in doeken gewikkelde koelelementen die rondom het kindje worden gelegd. De koelelementen moeten na een aantal uren wel steeds vervangen worden met nieuwe koelelementen uit de vriezer, zodat het kindje gekoeld blijft. Omdat hele kleine kindjes heel kwetsbaar zijn en de kans groot is dat zij bevriezen, wordt er tegenwoordig steeds meer voor de 'Watermethode' gekozen.


Urinecontainers en Ethanol zijn verkrijgbaar bij de apotheek! 


Ik moet het opgevangen weefsel meenemen naar het ziekenhuis. Wat nu? 

Wanneer je naar het ziekenhuis toe gaat en je het opgevangen weefsel (met of zonder embryo of foetus) meeneemt is de kans groot dat je het daar achter moet laten voor onderzoek. Vraag goed na wat zij na het onderzoek hiermee gaan doen. Laat je niet afschepen!

De nazorg van foetussen kan per ziekenhuis enorm verschillen! Zorg dan ook dat je duidelijkheid hebt en krijgt over wat er met je kindje verder gebeurt als jij (en je partner) uit het ziekenhuis zijn! Wat zijn de richtlijnen of de regeling die het ziekenhuis heeft voor te vroeg geborenen. 

Bij sommige ziekenhuizen word een kindje samen met andere kinderen begraven of gecremeerd. Er zijn zelfs ziekenhuizen die een eigen gedenkplek voor deze kindjes hebben! Maar... hier moet je niet als vanzelfsprekend van uit gaan. Het ene ziekenhuis is namelijk de andere niet.

Als je je kindje zelf wilt begraven of cremeren, geef dit dan wel duidelijk door aan het ziekenhuis! Zeg het desnoods tegen meerdere mensen! De kans is anders groot dat je je kindje niet terugkrijgt, zodat je het zelf niet kan begraven of cremeren! Keer terug van Hoe ziet een miskraam eruit naar Dagliefkindje...