Een herhaalde miskraam, hoe ga je daarmee om?

Een herhaalde miskraam maakt een vrouw steeds meer onzeker. Ligt het aan mij? Wat doe ik verkeerd? Hoe ga ik daarmee om?

De oorzaak van een miskraam is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Over het algemeen gaat het niet om erfelijke afwijkingen.

Er is na één miskraam dus geen verhoogde kans om nog een miskraam. Dat ligt anders als je meerdere miskramen hebt gehad.


Wordt de kans op een nieuwe miskraam steeds groter?

Bij een aantal miskramen achter elkaar is de kans op een miskraam wel groter:

  • Na twee miskramen is de kans 25 procent op weer een miskraam.
  • Na drie miskramen is dat 35 procent.

Artsen adviseren pas na meerdere miskramen een onderzoek of hier een medische oorzaak voor is.


Wat zijn mogelijke oorzaken?

Men spreekt pas van een "herhaalde miskraam" of "habituele abortus" wanneer een vrouw drie of meer miskramen achter elkaar krijgt. Bovendien dient er dan tussendoor geen gezonde zwangerschap te zijn geweest.

De oorzaak hiervoor kan lichamelijk zijn. Zie ook: https://www.dag-lief-kindje.com/kans-op-een-miskraam.html Dit kan zowel bij de vrouw als bij de man het geval zijn. Maar wat die oorzaak is verschilt per geval.

Bij het grootste deel van de vrouwen levert een onderzoek bovendien geen duidelijke verklaring voor de miskramen op. Dat betekent niet dat een onderzoek zinloos is. Maar verwacht er niet teveel van.


Wat is de impact van herhaalde miskramen?

Je kan je als vrouw steeds onzekerder gaan voelen bij weer een miskraam. Na meerdere miskramen kan het voelen alsof jouw lichaam heeft gefaald. Je gaat je als vrouw soms "mislukt" voelen.

Ook kunnen er schuldgevoelens zijn t.o.v. je partner, andere kinderen van het gezin, (schoon)familie en vrienden. Je hebt hun droom van een kind, broertje/zusje, kleinkind, nichtje/neefje, speelkameraadje, etc. niet waar kunnen maken.


Maak jezelf geen verwijten

Het verdriet is bij iedere miskraam weer groot. En het is niet vreemd dat je schuldgevoelens hebt.

Maar je hoeft jezelf niets te verwijten. Je hebt er alles aan gedaan, maar het mocht weer niet zo zijn.

Je bent zeker niet de enige die dit overkomt. Deel je ervaringen en verdriet, en put steun uit de verhalen van anderen.

Dagliefkindje biedt je de mogelijkheid om je ervaringen hier te delen met lotgenoten. Vertel je miskraamverhaal en lees die van anderen.Keer terug van Herhaalde miskraam naar Wat is een miskraam?
Keer terug van Herhaalde miskraam naar Dagliefkindje...