Foetus cremeren

Het cremeren van een foetus gebeurt sporadisch vanwege de kleine afmeting en de as die niet of nauwelijks achterblijft. 

Als je je kindje wilt laten cremeren, wil ik je adviseren om contact op te nemen met crematiecentra bij jou in de buurt. Sommige crematiecentra hebben een speciale kleine oven om baby's te kunnen cremeren. Informeer wat bij hen de mogelijkheden zijn. 


Ik heb mijn kindje moeten achterlaten in het ziekenhuis, wat nu? 

Kindjes die overlijden binnen 24 weken van de zwangerschap, kunnen (of moeten soms) in het ziekenhuis worden achtergelaten, bijvoorbeeld voor onderzoek. Als je je kindje moet achterlaten in het ziekenhuis, informeer dan wat er vervolgens met je kindje gebeurt.

Zorg dat je weet wat er nu verder met je kindje gaat gebeuren. Vraag naar de richtlijnen of de regeling die het ziekenhuis heeft voor te vroeg geborenen.

Meestal word een kindje samen met andere kinderen gecremeerd. Er zijn zelfs ziekenhuizen die een eigen gedenkplek voor deze kindjes hebben! Maar... hier moet je niet als vanzelfsprekend van uit gaan. Het ene ziekenhuis is namelijk de andere niet. De nazorg van foetussen kan per ziekenhuis enorm verschillen! Zorg dat je duidelijkheid hebt en krijgt over wat er met je kindje verder gebeurt als jij (en je partner) uit het ziekenhuis zijn! Dus goed navragen!


Hoe kan ik inschatten hoeveel as er achterblijft na een crematie? 

Eerst moet je het lichaamsgewicht van je overleden kind(je) weten. Hiervoor heb ik als hulp de Foetusgroeimeter.  

De meeste mensen denken dat er heel wat as overblijft nadat een kindje is gecremeerd. Dit geeft vaak teleurstellingen, want de hoeveelheid as die overblijft is in werkelijkheid nihil; de as zou passen in een lucifersdoosje.

De hoeveelheid as die er overblijft na een crematie is ook afhankelijk van hoe het kindje is gecremeerd: Lag het in een doek, mandje of kistje? Van welk materiaal was het kistje gemaakt? (van een eikenhouten kistje blijft er bijvoorbeeld meer as over dan van een grenen kistje). Is er een knuffel of iets anders bij het kindje gelegd en mee gecremeerd? 

Welke maat urn heb ik nodig?  

Hieronder vind je het aantal kilogrammen van een kind/persoon met daarachter de inhoud die de urn dan minimaal bij dit gewicht zou moeten hebben.

Gewicht                      Inhoudsmaat urn 

Tot 1 kg :                    0,15 ltr

1 t/m 12 kg :               0,50 ltr

13 t/m 25 kg :             1,00 ltr

26 t/m 36 kg :             1,50 ltr

37 t/m 50 kg :             2,00 ltr

51 t/m 75 kg :             3,00 ltr

76 t/m 95 kg :             4,00 ltr

96 t/m 125 kg :           5,00 ltr

boven 125 kg :            6,00 ltr


Ik kan mijn kindje niet laten cremeren, wat nu? 

Je kunt je kindje begraven. Meer informatie hierover vind je op de pagina foetus begraven .