Curettage bij een miskraam

Na lang wikken en wegen heb ik de moeilijke beslissing moeten nemen om na 12 jaar te stoppen met de 'Dagliefkindje' miskraam-informatie-website. 

Binnenkort zal deze website offline gaan. Ik dank iedereen voor het vertrouwen... 

Als je bij een miskraam teveel bloedverlies hebt of het bloeden en de krampen blijven te lang aanhouden is er de kans dat je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor een curettage. Wat is een curettage, wat kun je hierbij verwachten en waar moet je op letten?

Wanneer wordt ik doorverwezen voor een curettage?

Bij een miskraam wordt het bij de zwangerschap aangemaakte baarmoederwandvlies uitgedreven door middel van samentrekkingen van de baarmoeder. Dit gaat gepaard met krampen en bloedverlies.

In de meeste gevallen komt het baarmoederwandvlies ineens of in gedeelten los en als de baarmoeder helemaal 'schoon' is, nemen de klachten af.

Wanneer het bloedverlies en de krampen te lang aanhouden, is de kans groot dat er delen van het baarmoederwandvlies zijn achtergebleven in de baarmoeder. (Dit wordt in dokterstermen een onvolledige miskraam genoemd).  Je wordt dan vaak doorverwezen naar het ziekenhuis voor een curettage. 

Ook wanneer het bloedverlies te hevig is, zal je door worden verwezen naar het ziekenhuis. 


Wat is een curettage?

Een curettage is in principe een kleine operatieve ingreep. Met een curette (een soort lepel) wordt het (achtergebleven) baarmoederwandvlies schoon geschrapt of er wordt weefsel met een zuigbuis weggezogen. 


Moet ik worden verdoofd voor de ingreep?

Er is de mogelijkheid dat een curettage onder gehele narcose gebeurd, maar meestal wordt er gekozen voor plaatselijke verdoving. 

Zijn er risico's bij een curettage?

Aan iedere ingreep in het ziekenhuis zijn er risico's verbonden, dus ook bij een curettage! Er kunnen infecties en complicaties optreden.

Daarnaast is er bij een curettage de kans dat de baarmoedermond, baarmoederwand of omringende organen worden beschadigd. 

Bij een volgende zwangerschap is de kans op een vroeggeboorte groter. 

Na een curettage kunnen er ook verklevingen in de baarmoederholte ontstaan (Dit wordt in dokterstermen Syndroom van Asherman genoemd). Deze verklevingen kunnen er voor zorgen dat je niet of nauwelijks meer menstrueert, waardoor je moeilijker zwanger kunt raken. 

Om de kans op infecties te verkleinen, wordt er soms antibiotica door het ziekenhuis voorgeschreven. 


Moet ik in het ziekenhuis blijven?

De ingreep wordt meestal poliklinisch of in dagbehandeling gedaan. Een curettage duurt ongeveer een kwartier tot een half uur. Als alles goed met je gaat, mag je na de behandeling vaak gelijk weer naar huis. 


Moet ik na een curettage nog ergens op letten? 

Na een curettage kun je nog steeds krampen en bloedverlies hebben. Gebruik geen tampons! 

Bij hevig bloedverlies, hevige buikpijn, onaangenaam ruikende afscheiding, koorts of duizeligheid direct contact opnemen met je huisarts! 

Verder geldt voor het herstel na een curettage hetzelfde als bij het herstel na een miskraam. Je moet er rekening mee houden dat het even kan duren voordat de baarmoederwand zich heeft hersteld. Ook de baarmoedermond moet zich weer sluiten. Daarom wordt er geadviseerd om te wachten met geslachtsgemeenschap, zwemmen en in bad gaan i.v.m. infectiegevaar. 

Infectiegevaar is ook aanwezig omdat de vagina, baarmoeder en buik besmet kunnen zijn geraakt met bacteriĆ«n die ontstaan zijn omdat de overleden foetus en/of het afgestorven weefsel langere tijd in de baarmoeder hebben verbleven. 

Ook de hormoonhuishouding moet weer in balans komen. Het kan een tijdje duren voor je weer een reguliere ovulatie en menstruatie hebt.

Sommige vrouwen willen gelijk weer zwanger worden na een miskraamGeadviseerd wordt om na een miskraam (en dus ook na een curettage) even te wachten met gelijk weer zwanger te worden, zodat je lichaam de kans krijgt om eerst te herstellen. 

Advies voor als je moet worden gecuretteerd

  • Als je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis kun je alvast paracetamol innemen voor de pijn.
  • Regel vervoer of iemand die je rijd naar het ziekenhuis. Je mag zelf niet rijden na de ingreep! 
  • Het is handig om oude handdoeken mee te nemen. Vooral als er extreem veel bloedverlies is, is het verstandig om een handdoek op de autostoel te leggen om de bekleding te beschermen. Als je geen grote maandverbanden hebt, kun je ook een oude handdoek in plaats daarvan gebruiken. 
  • Doe comfortabele kleding aan die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken. 
  • Neem een toilettas, extra onderbroeken en een setje extra kleding mee voor de zekerheid. Wanneer je veel bloedverlies hebt, is er vaak de mogelijkheid om je in het ziekenhuis te douchen en dan is het fijn als je je kunt 'verschonen'. Ook is er altijd een kans aanwezig dat je in het ziekenhuis moet blijven, bijvoorbeeld als er complicaties zijn opgetreden. Keer terug van Curettage na een miskraam naar Klachten na een miskraam

Keer terug van Curettage na een miskraam naar Dagliefkindje