Hoe ziet een miskraam eruit?

Als je denkt een miskraam te krijgen, is het van belang te weten hoe een miskraam eruit ziet. Het kan je helpen om het verlies te verwerken.

Hierbij moet ik als eerste zeggen dat iedere vrouw anders is! De ene ervaart haar miskraam als een flinke menstruatie, de ander moet naar het ziekenhuis wegens te veel bloedverlies! Bij de ene komt alles ineens los, terwijl de andere er dagen over doet.

Als je een miskraam verwacht of druppels bloed begint te verliezen, wil ik je adviseren om boven een vergiet of in een emmer te plassen. Hierdoor kan je de foetus opvangen en zien wat je verliest.

In de meeste gevallen gaat de miskraam gepaard met veel bloedverlies en het verlies van soms grote stukken/lappen (bloed)stolsels. Sommige vrouwen twijfelen over het verschil tussen de vruchtzak en een stolsel.

Een stolsel kan je met de vingers uit elkaar trekken tot er niets van overblijft. Bij een vruchtzak herken je altijd een met helder vocht gevuld “ballonnetje”. Wanneer je deze tegen het licht houd of opent zie je soms een klein kindje (embryo) zitten.

Houd jezelf bij hevig bloedverlies wel goed in de gaten. Blijft het stromen? Krijg je het koud? Ga je zweten? Neem dan meteen contact met de huisarts op!

Zal ik het maar snel doorspoelen?

Nee, nooit doorspoelen in het toilet! Hier krijg je later spijt van!

Probeer het met vocht gevulde blaasje en/of de bloedstolsels op te vangen of uit het toilet te halen. Doe deze in een glas, potje of bakje. Waarin maakt niet uit, als je het maar even kan bewaren!

Maar ik vind het een beetje vies

Het ziet er misschien vies uit, maar het is zeer belangrijk dat je het vruchtje uit het toilet haalt.

Het is zo vaak gebeurt dat de foetus werd weggespoeld in het toilet. Vrouwen krijgen het daar later vaak moeilijk mee, omdat zij geen afscheid van hun kindje hebben kunnen nemen.

Doe het in een met water gevuld glas, bakje, potje of iets anders waar je het goed in kan bewaren.

Ook wanneer het alleen bloedstolsels zijn, is het belangrijk dat deze (of een deel) uit het toilet worden gehaald. Het ziekenhuis kan hiermee onderzoeken wat de oorzaak is geweest van je miskraam.

Wanneer je naar het ziekenhuis of de verloskundige gaat, neem dit potje, bakje, glas of iets anders met daarin het vruchtje en/of stolsels mee. Zij kunnen hierdoor zien of je al het zwangerschapsweefsel hebt verloren.

Als je je kindje wilt begraven, geef dit dan wel duidelijk door aan het ziekenhuis! Zeg het desnoods tegen meerdere mensen! De kans is anders groot dat je je kindje niet terugkrijgt, zodat je het zelf niet kan begraven!

Wat moet ik er mee doen?

Als je het vruchtzakje en/of je kindje (embryo, foetus) gevonden hebt, kan je deze op de volgende manieren langer ‘goedhouden’:

  • Op (sterk) water zetten en bewaren in de koelkast. Wanneer je een foetus verliest in het begin van de zwangerschap, kan deze het beste in de koelkast worden bewaard.

    Doe dat in een urinecontainer (een urinepotje die je gebruikt als je je urine naar de dokter brengt) of een goed gereinigde glazen pot met deksel. Vul deze met water of Ethanol (alcohol).

    Zowel de urinecontainers (60 ml) als Ethanol zijn te verkrijgen bij de apotheek.

  • De foetus opbaren. Afhankelijk van de grootte en het gewicht van de foetus is ook het opbaren een optie. Wanneer kinderen of volwassenen worden opgebaard, worden zij gelegd op een speciale koelmat die de temperatuur regelt. Foetussen en doodgeboren kindjes worden gekoeld met in doeken gewikkelde koelelementen die rondom het kindje worden gelegd.

    De koelelementen moeten na een aantal uren wel steeds vervangen worden met nieuwe koelelementen uit de vriezer, zodat het kindje gekoeld blijft

    Je hebt nu langer de tijd om afscheid te kunnen nemen van je kindje. Ook om te kunnen kiezen of je je kindje wilt begraven of cremeren.


Keer terug van Hoe ziet een miskraam eruit naar Dagliefkindje...