Je foetus begraven als troost en gedenkplaats

Door je foetus te begraven na een miskraam geef je je kindje een plek van bestaan. Een tastbare gedenkplaats waar je heen kan gaan wanneer jij daar behoefte aan hebt.

Maar... dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want waar moet je allemaal rekening mee houden als je net een miskraam hebt gehad of nog moet gaan krijgen? Hoe zit dat wettelijk precies? Kan en mag je eigenlijk een foetus begraven of cremeren? Zijn er nog speciale regels waar je rekening mee moet houden?

Hieronder probeer ik in het kort de belangrijkste zaken te benoemen waar je op moet letten!

Wetgeving rondom foetussen

Voor de wet wordt een foetus (officieel) pas als kind erkend vanaf week 24 van de zwangerschap. Hoe zit dat precies:

*Tot 16 weken zwangerschap is er wettelijk gezien geen sprake van levensvatbaarheid. Daarom 'bestaat' je kindje voor die tijd niet voor de wet.

*Van 16 tot 24 weken zwangerschap is de regelgeving een beetje een grijs gebied. Het kindje is volgens de wet dan nog niet levensvatbaar, maar het heeft wel recht om te leven. Als je in dit geval wilt dat je kindje in het Bevolkingsregister wordt ingeschreven, dan is de Burgerlijke Stand hier juridisch toe verplicht. Je krijgt dan een akte van overlijden.

*Na 24 weken zwangerschap wordt er gesproken van een doodgeborene en zijn er officiële regels waar je je aan moet houden. Wettelijk gezien moet het kindje nu een naam krijgen. Je bent verplicht om aangifte te doen bij de Burgerlijke Stand van de gemeente. Hier krijg je vervolgens een 'akte van een levenloos geboren kind' mee. Je kindje moet verplicht worden begraven of worden gecremeerd!

Foetus in het ziekenhuis achterlaten

Kindjes die overlijden binnen 24 weken van de zwangerschap, kunnen (of moeten soms) in het ziekenhuis worden achtergelaten. Zorg dat je weet wat er nu verder met je kindje gaat gebeuren. Laat je niet afschepen! Vraag naar de richtlijnen of de regeling die het ziekenhuis heeft voor te vroeg geborenen.

Meestal word een kindje samen met andere kinderen gecremeerd. Er zijn zelfs ziekenhuizen die een eigen gedenkplek voor deze kindjes hebben! Maar... hier moet je niet als vanzelfsprekend van uit gaan. Het ene ziekenhuis is namelijk de andere niet. De nazorg van foetussen kan per ziekenhuis enorm verschillen! Zorg dat je duidelijkheid hebt en krijgt over wat er met je kindje verder gebeurt als jij (en je partner) uit het ziekenhuis zijn! Dus goed navragen!

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen om, indien mogelijk, hun kindje mee naar huis te nemen zodat zij zelf een afscheid kunnen regelen. Als je hiervoor kiest, dien je met het volgende rekening te houden:

Wetgeving voor begraven foetussen

Een kindje dat geboren wordt voor de 24e zwangerschapsweek mag je zowel begraven of laten cremeren, maar dit is wettelijk niet verplicht. Doordat je kindje niet onder de wetgeving valt, mag je het bijvoorbeeld in je eigen tuin begraven of op een andere plek.

Wanneer je je kindje wil begraven hoef je van te voren geen ‘Verlof tot begraven’ aan te vragen bij de gemeente. Wel moet je rekening houden met een aantal zaken:

Als je je kindje in de achtertuin wil gaan begraven of op een andere plek, denk er dan wel aan dat er risico's aan zijn verbonden. Zo hoorde ik laatst van een vrouw dat zij door de politie was aangehouden, omdat zij 6 jaar geleden haar foetus in de tuin had begraven.

Denk er ook aan dat je een keer zou kunnen gaan verhuizen. Wat doe je dan? Als je je kindje niet 'meeneemt' bij de verhuizing ben je verplicht om aan de nieuwe bewoners te melden dat er een kindje in de tuin ligt begraven en waar.

Je kan je kindje ook ergens in de natuur een mooi plekje geven, maar ook hier moet je rekening houden met het bovenstaande! Bovendien kan je geen grafsteentje o.i.d. hier neerzetten.

Wat veel gebeurt is dat kleine kindjes in een hoekje van het graf van bijvoorbeeld hun opa of oma of andere familieleden worden begraven. Vraag hiervoor dan wel toestemming van andere familieleden.

Er is steeds meer mogelijk om een foetus te kunnen begraven en ook om de allerkleinsten te kunnen gedenken. Een begrafenis kan bijna overal geregeld worden, maar dit kost wel veel geld en niet iedereen heeft dit.

Gelukkig zijn er tegenwoordig uitvaartverzekeringen (in ieder geval 'Dela') die ook de begrafenis van een foetus vergoeden. Dus... mocht je een uitvaartverzekering hebben, dan zou ik daar eerst informeren of je via hen je kindje kan laten begraven en vooral ook of dit door hen wordt vergoed!

Wetgeving voor grafkisten

Als je zelf een foetuskistje wil kopen, waar moet je dan op letten?

Op dit moment bestaat er nog geen wet over milieu-onvriendelijke materialen van een (foetus)kistje. Wel kan een crematorium of begraafplaats regels stellen met betrekking tot het kistje of ander omhulsel (lijkwade, lijkzak) om zo milieu-onvriendelijke stoffen te vermijden.

Dagliefkindje vindt het milieu belangrijk! In de Dagliefkindjewinkel verkoop ik kistjes die milieuvriendelijk zijn!

Hoe vind ik een foetuskistje?

In de Dagliefkindje webwinkel verkoop ik verschillende vormen en maten foetuskistjes om foetussen t/m week 15 van de zwangerschap in te kunnen begraven. Speciaal bij ons zijn de Mammakistjes.

De foetuskistjes zijn in de Dagliefkindjewinkel verkrijgbaar in zowel blank-hout alsook in kleur. Er is ook de mogelijkheid dat je de blanke foetuskistjes door mij laat brandmerken of graveren!


De Foetusgroeimeter

Als je naar het ziekenhuis moet om daar je kindje te laten 'komen', is het fijn als je daarna je kindje in een foetuskistje mee naar huis kan nemen. Het is alleen moeilijk om van te voren in te schatten hoe groot je kindje zal zijn en hoe groot het foetuskistje dan moet zijn.

(Omdat niet altijd duidelijk is wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt er altijd 2 weken opgeteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.)

Hieronder vind je een foetusgroeimeter. Deze kan een indicatie geven voor de maat van het foetuskistje die je voor jouw overleden foetus/kindje kunt bestellen. Het aantal millimeters en centimeters die je in de foetusgroeimeter vindt, is globaal genomen van andere informatiebronnen.

Het is wel raadzaam (mits dit mogelijk is) om de maat van jouw overleden kindje op te meten, alvorens je een kistje koopt. Bij twijfel raad ik je aan om altijd een grotere maat kistje te kopen!

week 82 cm
week 104 cm
week 126,5 cm
week 1512 cm
week 1615 cm
week 1718 cm
week 1820 cm
week 1922 cm
week 2025 cm
week 2127 cm
week 2228,5 cm
week 2330,5 cm
week 2432 cm

Ik heb mijn kindje niet kunnen begraven, en nu?

Wat veel voorkomt, is dat ouders hun kindje zelf niet kunnen begraven of cremeren. Bijvoorbeeld doordat zij hun kindje (foetus) voor onderzoek in het ziekenhuis hebben moeten achterlaten. Of de foetus is tijdens de miskraam weggespoeld bij de toiletgang.

Deze ouders hebben dubbel het gevoel met lege handen te staan. Belangrijk is dat je toch een manier vindt om afscheid te nemen van je kindje.

Lees hiervoor onze tips om afscheid te nemen op de pagina Miskraam verwerken.

Tips om een foetus op te vangen vind je op de pagina http://www.dag-lief-kindje.com/hoe-ziet-een-miskraam-eruit.html


Keer terug van Foetus begraven naar Miskraam verwerken
Keer terug van Foetus begraven naar Dagliefkindje...